sobota, 9 marca 2013

[węglowodanowy] Leczo Time!


Składniki:
- 2 cebule
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 marchewki
- 3 małe papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 2 ząbki czosnku
-2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki ostrej, oliwa do smażenia sól i inne przyprawy do smaku.

Wykonanie.
Drobno posiekaną cebulę podduś pod przykryciem, na głębokiej patelni dodając paprykę i sól. Pomidory umyj (jak chcesz to sparz i obedrzyj ze skóry :) i zmiksuj, lub posiekaj jak najdrobniej. Dorzuć do cebuli i duś pod przykryciem na małym ogniu. Marchewki umyj, oskrob z wierzchniej warstwy i posiekaj na plasterki. Postaraj się nie zjeść całej (bo trzeba spróbować czy dobrze pokroiliśmy) i wrzuć ją do naszej brei :). Papryki kroimy w paskowy, artystyczny nieład i dorzucamy, gdy pomidory zmienią stan skupienia na bardziej mokry :). Na koniec siekamy czosnek i dusimy jeszcze trochę. Podajemy szybko bo później nie będzie! :)


Porada 1: Jest marzec i z dojrzałymi pomidorami może być lekki problem. Jeśli leczo jest za gęste to dolej około 50 ml wody.
Porada 2: Czosnek dodajemy na koniec duszenia, bo za długo smażony robi się gorzki.

1 komentarz:

  1. "postaraj się nie zjeść całej" :D z tym może być problem :p

    OdpowiedzUsuń