poniedziałek, 11 listopada 2013

Burak sprany na kwaśne jabłko!


A dokładnie to sok z buraków i jabłek nie wymagający sokowirówki.

Dlaczego takie połączenie?

Buraki mają wiele zalet:
- obniżają ciśnienie krwi
- zwiększają wydolność w sporcie nawet o 16%
- rozszerza arterie co poprawia przepływ krwi
- i wiele wiele innych

Już jedna szklanka soku o pojemności 250ml obniży ciśnienie o 10 punktów w zaledwie 3 godziny i utrzyma ten efekt.

Jako, że czysty sok nie każdemu przypadnie do gustu proponuję zrobić go z jabłkami.

Do naszego soku potrzebujemy:
- 1kg buraków
- 3 jabłka
- mikser

Obieramy buraki ze skóry i dokładnie myjemy. Jabłka przecinamy na ćwiartki (NIE obieramy ze skórki, ponieważ skórka ma właściwości przeciwzapalne a zawarte w niej polifenole łagodzą bóle brzucha związane z trawieniem) i usuwamy środek (warto zjeść pestki, ponieważ są bogatym źródłem amigdaliny inaczej witaminy B17, która jest uważana za skuteczną broń przeciw norotworom). Jeśli już wszystko umyliśmy (buraki, jabłka i "zakrwawione" ręce) To zalewamy je w garnku zimną wodą tak by całe były zanurzone (owoce, nie ręce!). Gotujemy dotąd, aż buraki staną się miękkie (jabłka nie muszą bo są miękkie od początku).

Gdy buraki się poddadzą nie cedzimy tego, gdyż w wodzie zostaje wiele cennych składników. (Byłem kiedyś na pokazie garnków jakiejś firmy x gdzie usłyszałem cos co dało mi do myslenia: "Jak robimy rosół to gotujemy warzywa by do wody przeszło wszystko co dobre, to dlaczego jak gotujemy warzywa np do obiadu to potem wylewamy wodę, w której się gotowały?"). Przelewamy to wszystko (lub partiami) do miksera (blendera, tzn... no wiecie o co chodzi :D) i mielimy na paćkę. Następnie cedzimy, studzimy, przelewamy. Mi wyszło około 1.5l soku. Przechowywać w lodówce. Na zdrowie! :)

Na podstawie Men's Health listopad 2013.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz