czwartek, 27 czerwca 2013

Kompot z jabłek!


Siemanero!

Żar wlewa się do domów drzwiami i oknami a solidne ongiś zapasy lodu w zamrażalniku w zastraszającym tempie znikają. Nie chce się dosłownie nic. Jedzenie tłustych potraw czy picie przesłodzonych, kupnych soków przyprawia o mdłości. Co robiły nasze babcie w takim przypadku (a z resztą także w każdym innym)? Gotowały kompot! Tak, zaczął się już jako tako sezon na jeden z naszych skarbów narodowych jakim są jabłka. Zróbmy razem klasyczny, bajecznie prosty kompot nie wspomagany sacharozą! Gwarantuję, że dobrze schłodzony, z dużą dawką lodu zapewni Tobie ukojenie w tym skwarze. Let's do it!



Do przygotowania kompotu potrzebujesz:
- 1kg twardych i lekko kwaśnych jabłek
- 1.5 l wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub duża szczypta kwasku cytrynowego
- opcjonalnie mięta, goździki i inne przyprawy korzenne

Wykonanie.
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd, obierany ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka razem z wodą i zaczynamy gotować. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny a pod koniec cynamon i inne dodatki wedle uznania. Po 15 minutach gotowania na średnim ogniu odstawiamy do ostygnięcia.

Napełniamy szklankę lodem i wlewamy to, co nam wyszło. Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz